The Glass House

Rhinebeck, NY

3,000sf

Residential

New Construction

Design

Designed as a weekend house in Upstate New York, where the woods begin to break into an open valley, the Glass House is an evolution of a modern archetype.  As a house, it is a practical exercise in minimalism. The house separates zones according to how and when the spaces are used. The kitchen and dining areas are combined into a single space on the eastern lobe and the living and sleeping areas located on the western lobe, divided only by mahogany storage block. The structural core, or nucleus of the house contains the bathroom and ancillary spaces. The sheltering element of the Glass House is also the only structural element. It consists of a cantilevered concrete, umbrella-like shell which acts as both vertical and horizontal structure. The area beneath this canopy is enclosed by a simple vertical glazed curtain. The relationship with nature is paramount at the House. The surrounding landscape and vegetation are always present and only physically separated from the interior by a mere sheet of glass. The high-performance envelope as well the planted roof are used to improve energy efficiency while at the same time, further reinforcing the relationship with nature.

share on social